Geschiedenis

Touwtrek Vereniging “Treklust” is opgericht in 1960 bij het toenmalige Café “Zomerlust” aan de Lochemseweg te Warnsveld.
De naam Treklust is ontleend aan:
  TouwTREKken en zomerLUST
Na de oprichting sloot men zich aan bij de Achterhoekse Touwtrek Bond, de latere NTB. Een belangrijke naam uit de beginjaren van “Treklust” is Jan Steege. Wijlen Jan Steege was in deze periode de animator van Treklust en behaalde diverse touwtrektitels binnen.
De vereniging werd vroeger “Warken” genoemd maar bij de officiële oprichting werd de naam Treklust gekozen. Bij de “oudere” touwtrekkers is de naam Warken nog steeds een begrip.  In 1962 werd door de vereniging voor het eerst een competitietoernooi georganiseerd.
In 1964 namen twee spelers van onze vereniging (Evert Hoogkamp en Jan Steege deel aan de Baltische Spelen in Malmö. Jan Steege ging mee als trainer. In 1965 werd Jan Steege gevraagd de nationale selectie te trainen.
In de beginjaren was men verplicht éénmaal per week aanwezig te zijn op de training. Was men er niet dan moest men één gulden boete betalen (de contributie bedroeg f. 2,50 per jaar).
1967 was een succesjaar voor de vereniging.Maar liefst 3 van de 5 kampioensteams kwamen uit Warnsveld.
In 1968 werd tijdens een vergadering besloten wedstrijdshirts aan te schaffen: blauwe badstof shorts met op de rug in witte letters “Warken”.
In 1969 werd in Borculo een E.K. gehouden. Warken en Medler waren de beste Nederlandse teams en er was maar één beker beschikbaar zodat besloten werd deze beker maar door midden te zagen. Nog steeds prijkt deze halve beker in ons clubhuis.
In 1968 moesten we door een bedrijfsongeval afscheid nemen van Jan Steege. Hij was de stuwende kracht binnen de vereniging en zag mogelijkheden waar anderen geen uitweg zagen.
In 1970 werd het 10 jarig bestaan gevierd en in 1972 het 12½ jarig jubileum.
In 1976 begonnen we met de uitgave van ons clubblad “Uit eigen kring” wat nog steeds maandelijks uitkomt. In deze jaren moest de naam “Warken” steeds meer plaats maken voor “Treklust”. Ook werden we dit jaar kampioen in de 640 kg. B klasse.
We raakten ons trainingsveld kwijt bij “Zomerlust” en na enkele omzwervingen kwamen we terecht op ’t Poppink.
Begin 80er jaren kregen we onze 1e sponsor. Walle Tempelman bood ons trainingspakken aan en er werd een tent aangeschaft die meeging naar de touwtrektoernooien (nog steeds in gebruik).
In 1985 werd ons 25 jarig jubileum gevierd en boden de leden de vereniging een vlag aan.
Arie van Hussel werd tijdens de receptie de zilveren Treklust speld overhandigd omdat hij 25 jaar lid was van de vereniging. De jubileumwedstrijden werden in augustus gehouden en de weergoden waren ons niet goed gezind zodat de wedstrijden nogal eens onderbroken moesten worden. Voor het eerst werd er een veteranentoernooi georganiseerd. Hieraan namen 11 teams deel. Vele oud touwtrekkers zagen elkaar na jaren weer. De oudste touwtrekker kwam uit Nettelhorst (67 jaar).
Zondags werd het Treklust zilver toernooi gehouden met deelname van 17 teams. In dit jaar begonnen de contacten met Pracht/Breitscheidt uit het Duitse Westerwald. Nog steeds zijn deze contacten erg goed.
In 1986 werden in Slagharen de Wereld Kampioenschappen gehouden. Treklust nam met een jeugdteam deel. In november bereikte ons het bericht dat Johan Janssen was overleden. Hij was leider van de jeugdploeg. Ter nagedachtenis aan Johan werd de Johan Janssen Bokaal geschonken aan de jeugdcommissie van de NTB. Nog ieder jaar wordt deze beker aan een jeugdteam uitgereikt als aanmoedigingsprijs om door te gaan.
In 1988 werd Diana Smallegoor het 1e actieve dameslid binnen onze vereniging.
Tijdens de braderie werd het sponsortrekken georganiseerd ten bate van een nieuw clubgebouw.
Tijdens de algemene ledenvergadering in 1989 werden Toon en Wim Wenneker en Jan Poorterman de zilveren Treklust speld aangeboden.
In 1990 bestond de vereniging 30 jaar en voor het eerst heeft de vereniging een eigen clubgebouw.
In september 1991 werd Janet Denekamp Wereld Kampioen met de nationale damesselectie en werd uitgenodigd op het gemeentehuis van Warnsveld.
In 1992 behaalden we sinds jaren weer een kampioenschap binnen. Samen met leden van Oosterwijk werd het jeugdteam kampioen.
In 1993 namen we weer voor het eerst deel met een seniorenteam en mochten we sinds jaren weer een competitietoernooi organiseren.
1994 was voor de vereniging een druk jaar. O.l.v. Gerrit Bruil werd door leden van Oosterwijk en Treklust deelgenomen aan het WK in Zweden als nationaal 560 kg. team. Voorafgaand aan deze kampioenschappen kregen we een week lang gasten uit Zuid Afrika.
In 1994 werden nieuwe verenigingsshirts aangeschaft.
In 1996 kregen we trainingspakken van “de Timmerieë”.
Tijdens de open club kampioenschappen in Slagharen (1996) behaalden Diana Willemsen en Mariska Breukink tezamen met Teerns het open club kampioenschap binnen.
Op 30 april 1997 bereikte ons het droevige bericht dat Henk Nengerman na een langdurige ziekteperiode was overleden.
Sinds 1998 nemen de jeugdleden van de vereniging deel aan het GENSBtoernooi. De resultaten waren mager maar het plezier was er niet minder om.
In 2000 werd het 40 jarig jubileum gevierd met tal van activiteiten.
In 2001 werd de zilveren Treklust speld overhandigd aan Jan Willem Bosman en Herman Schoenaker.
In 2002: Wim de Greef en Dick Zonnebeld werden trainer van de vereniging. Voor het eerst sinds jaren nam de vereniging met een senioren- dames(mix) en jeugdteam deel aan de competitie.
In 2003: Het jeugdteam van Treklust werd kampioen in de B klasse. Van “de Witte Smid” uit Warnsveld kregen we 38 sponsorjassen aangeboden. We namen deel aan de Open Club Kampioenschappen in Assen tijdens de EK
In 2004: Er werd deelgenomen aan een competitie toernooi Zennern (Dld) en enkele leden hebben deelgenomen aan de Open Club kampioenschappen in Rochester (USA).
Wim de Greef is geslaagd als wedstrijdleider.
Freek Steenbergen slaagt als jurylid. Jan Poorterman, Wim en Toon Wenneker kregen een pen met inscriptie ter gelegenheid van het 40 jarig lidmaatschap.
In 2005: Ook dit jaar werd met succes deelgenomen aan een competitietoernooi in Soest-Duitsland.
Leden van “Treklust” hebben deelgenomen aan het tv programma ter land ter zee en in de lucht. Treklust nam als team deel aan de Open Club Kampioenschappen in Cento- Italie .
In 2006 : Het jeugdteam behaalde in de competitie een 2e plaats .Er werd gestart met recreatief  trainen o.l.v. Dick Zonnebeld. In de winter werd er na jaren niet meer getraind in de sporthal.
In 2007:Linda Berenpas en Paulien Berends zijn geslaagd voor de cursus jureren.
De “ Witte Smid“ heeft de vereniging tassen aangeboden. Wim Kornegoor ontving de zilveren jubileumspeld. In werd een ventilatiesysteem aangebracht
In de loop van 2010 werd er gestart met de conditie training voor de Dames onder leiding van Dick Zonnebelt. Ook werd het 50 jarigbestaan van de verening gevierd. En kwam er een Jubileum boek uit.
In 2013 Werd gestart met de verbouwing die uiteindelijk in 2015 afgerond zou worden
In 2015 zijn Jan Poorterman, JW Bosman en Wim de Greef benoemd tot “Lid van verdienste”.
2016 De Conditiedames worden in het nieuw gestoken door “Het ooievaarsnest” in warnsveld.

Bovenstaand heeft u een beeld gekregen van de touwtrek geschiedenis in warnsveld